Kinderen & jongeren

de Leesjury

de Leesjury

Lezen, stemmen, feesten

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Ben je tussen 4 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid!

Fundels

Fundels

Ontdek de digitale kinderboeken van Fundels!

Met deze interactieve prentenboeken en AVI-leesboeken is op de tablet spelen fun én leerzaam. Je leent deze boekjes gratis via jouw bib. De boekjes worden voorgelezen en er zitten ook animatiefilmpjes, educatieve spelletjes en oefeningen bij. Veel lees- en speelplezier!

Boekenruilkastjes

Boekenruilkastje

De bib is overal!

De boekenruilkastjes van de bib vind je op volgende locaties: Hovingenlaan Sijsele, Stationsstraat Sijsele, Cultuurfabriek Sijsele, Schrammolenstraat Moerkerke (bij De Ark), Lapscheure: schuin over de kerk, Eienbroekstraat Oostkerke.

Voorlezen

Voorlezen

Het leukste moment!

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven! Voorlezen maakt kinderen slimmer en stimuleert een betere woordenschat, inlevingsvermogen en de fantasie. Daarom organiseert de bib regelmatig een voorleesmoment.

Luisterboeken

Luisterpuntbib

Voor mensen met een leesbeperking

Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Ben je blind of slechtziend, heb je dyslexie of kan je door een fysieke beperking geen gewone boeken lezen, dan kan je (kosteloos) Daisy-luisterboeken lenen.

E-boeken

E-boeken

Lees gratis e-boeken

Leen gratis e-boeken bij de bib via het platform cloudLibrary. Je kan telkens 2 e-boeken tegelijk lenen en die 6 weken lang lezen op je eigen toestel. Je kan tot 2 e-boeken reserveren die je graag nog wil lezen. De e-boeken zijn beschikbaar op tablet, smartphone, computer en kunnen overgezet worden naar de meeste courante e-readers.

Damme is Boekstart-gemeente

Boekstart

Samen genieten van boeken

Boekstart wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. 

Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand

Thema 2023: Geluk

Door corona konden we de Jeugdboekenmaanden van de afgelopen 3 jaar niet of nauwelijks vieren. In 2020 hadden we enkel het startfeest, de rest van de maand maart zaten we met zijn allen in lockdown. Ook in 2021 was zo goed als niets mogelijk en in 2022 waren we aan teveel regels onderworpen om echt te kunnen vieren.