Boek
Nederlands

Onder gepensioneerden : roman

Jaap Kranenborg (auteur)
+1
Onder gepensioneerden : roman
×
Onder gepensioneerden : roman Onder gepensioneerden : roman

Onder gepensioneerden : roman

Genre:
Vijf jaar na de cursus 'Wat te doen met je pensioen?’ komen de twaalf deelnemers samen voor een reünie. Al snel blijkt dat iedereen er nogal uiteenlopende ideeën over het leven als vrijgestelde oudere op nahoudt.
Titel
Onder gepensioneerden : roman
Auteur
Jaap Kranenborg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2023
275 p.
ISBN
9789000390243 (paperback)

Besprekingen

Een vermakelijke roman over twaalf mensen die hun leven op geheel eigen wijze proberen vorm te geven na hun pensioen. Vijf jaar na de cursus ‘Wat te doen met je pensioen?’ op Texel nodigt een van de deelnemers de anderen uit voor een reünie. Allen zitten ze in dezelfde fase van het leven, maar ze denken stuk voor stuk anders over het pensioen, het leven, de cursus én hun mede-cursisten. Zo anders dat de reünie op losse schroeven komt te staan. Aan de hand van de soms grappige, dan weer pijnlijke of ontroerende verhalen van twaalf gepensioneerden wordt duidelijk hoe verschillend iedereen omgaat met de levensfase als vrijgestelde oudere. Prettig, toegankelijk en met humor geschreven vanuit het ik-perspectief van de twaalf personages in twaalf afzonderlijke hoofdstukken. Jaap Kranenborg (Amsterdam, 1951) is een Nederlandse schrijver. Hij schreef een enkele boeken en schrijft regelmatig columns, artikelen en verhalen voor o.m. NRC, Trouw en Tzum.

Over Jaap Kranenborg

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Gepensioneerde

Jaap Kranenborg (Amsterdam, 1951) is een Nederlandse schrijver en vogelaar.

Levensloop

Studie en dienstplicht

Kranenborg studeerde geografie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht.

Hij was afdelingsbestuurder van de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) in de Willem de Zwijgerkazerne in Wezep, toen hij in 1972 betrokken was bij de verspreiding van twee pamfletten die door de marechaussée in beslag genomen werden. De reden voor de inbeslagname was dat de pamfletten naar de mening van toenmalige kazernecommandant Felix onkrijgstuchtelijk waren: In een van de pamfletten werd opgeroepen tot het massaal indienen van verzoekschriften om te worden vrijgesteld van een parade die later dat jaar gehouden zou worden ter gelegenheid van het afscheid van dezelfde Felix. In het andere pamflet stond een reactie op een onderzoek naar mogelijk onkrijgstuchtelijke passages in Stomp…Lees verder op Wikipedia