Boek
Nederlands

De burgemeester van Veurne

Georges Simenon (auteur), Rokus Hofstede (vertaler)
De ogenschijnlijk onaantastbare positie van een tirannieke burgervader in een Westvlaams stadje verandert drastisch na de zelfmoord van één van zijn werknemers.
Onderwerp
Macht
Titel
De burgemeester van Veurne
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Rokus Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le bourgmestre de Furnes
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
269 p.
ISBN
9789085426028 (paperback)

Besprekingen

Joris Terlinck voert als burgemeester en als direkteur van een sigarenfabriek een tiranniek bewind in het Vlaamse stadje Veurne. Het is een kleine gemeenschap, zijn ondergeschikten en familie leven voortdurend in angstige spanning. Terlinck raakt betrokken bij een liefdesdrama tussen één van zijn werknemers en de dochter van zijn gezworen vijand. Hierin spelt hij geen fraaie rol; de herinnering daaraan achtervolgt hem en langzaam maar zeker brokkelt zijn macht af. Hij blijft zich gedragen alsof dit alles de gewoonste zaak van de wereld is, ook als zijn aartsvijand hem als burgemeester opvolgt. Een boeiende roman met een uitstekende karaktertekening. De 1e druk verscheen in 1939. Voor een groot publiek. Vlotte nieuwe vertaling. Vrij kleine druk.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia