Boek
Nederlands

De Vijf op avontuur

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
+1
De Vijf op avontuur
×
De Vijf op avontuur De Vijf op avontuur
In de reeks:
De Vijf; 9
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De ontvoering van George en Timmy brengt de Vijf in grote moeilijkheden, maar mèt de vriendschap van een zwerfstertje komt gelukkig ook hun redding. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
Detectives (jeugd)
Titel
De Vijf op avontuur
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five fall into adventure
Uitgever
Antwerpen: Standaard uitgeverij, 2022
210 p.
ISBN
9789002275623 (hardback)

Besprekingen

Julian, Dick en hun zusje Annie vormen met hun nicht Georgette een clubje dat het avontuur opzoekt. Georgette wil liever een jongen zijn en laat zich George noemen. Haar hond Timmy is de vijfde van het stel. George, Annie en Timmy slijten hun dagen in een internaat. De jongens zitten op een andere school. Hun ouders komen af en toe in beeld: verstrooide en drukke mensen. Quentin is een wereldvreemde wetenschapper. Zijn vrouw Fanny is gelukkig wat praktischer, vooral bij het organiseren van logeerpartijen en uitstapjes van de vijf vrienden. Die leven voor het weekend en de vakanties. Dan trekken ze er op uit. Ze hebben meestal een rustige opvatting van hun vrije tijd. Wandelen, kamperen, logeren zijn hun favoriete bezigheden. Toch komt er steevast een avontuur tussen geslopen. Er is altijd wel een geheimzinnige toestand waar ze op stuiten, ze ontmoeten een fascinerend personage, ze ontdekken dat er ergens een schat verborgen ligt... Ze beleven onwaarschijnlijk veel avonturen telkens ze…Lees verder
Een spannend jeugdboek uit de klassieke serie De Vijf van Enid Blyton. Als George en haar trouwe hond Timmy plotseling spoorloos verdwijnen, ontvangen Julian, Dick en Anne een griezelig briefje. En dat terwijl er vlak daarvoor ook al iemand de hele studeerkamer van oom Quentin overhoop heeft gehaald! Zouden de ontvoering en de inbraak iets met elkaar te maken hebben? ‘De Vijf op avontuur’ is in Blytons kenmerkende vrolijke en spannende stijl geschreven. Het boek is voor deze editie opnieuw vertaald door Senna Beaufort. Enid Blyton (1897-1968) was een beroemde kinderboekenschrijfster. Ze schreef meerdere succesvolle series, waaronder ‘De Vijf’, en haar werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven. 'De Vijf op avontuur' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1950. In 2020 en 2021 verschenen ook hertalingen van de acht eerdere delen, onder meer ‘De Vijf en de spooktrein'*. Voor avontuurlijke lezers vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties