Bibliotheek Damme

Bibnieuws

Bestemming: bib!

Ga op leestrip en win!

Kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar kunnen deze zomer meedoen aan de leuke (voor)leesactie 'Bestemming: bib!'

Je kan in de bib je reispas afhalen. Op de pas staan zes originele bestemmingen, die elk voor een genre staan: historische boeken, dierenverhalen, strips… Iedereen met een reispas wordt uitgedaagd om deze zomer dus zes boeken te lezen. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in het reispaspoort.

Aan het einde van de zomer worden alle reispassen verzameld in de bibliotheek en opgestuurd naar de organisatie Iedereen Leest. Iedereen Leest doet een grote loting en voorziet een mooie prijzenpot!

Hieronder zie je de zes leestrips die vermeld staan op de reispas. Klik door voor inspiratie en suggesties. Veel van de suggesties heeft jouw bib in huis.

Welkom terug in de bib

Voor een veilig bezoek:

  1. Het dragen van een mondmasker is vanaf 11 juli verplicht.

  2. Houd ten allen tijde 1,5 meter afstand van andere bezoekers en medewerkers.

3. Ontsmet uw handen bij het binnengaan.

4. Lever uw materialen zelf in.

5. Plaats de materialen op de inleverkar van die dag.

6. Kies eventueel nieuwe materialen.

7. Registreer zelf die nieuwe materialen.

8. Ontsmet uw handen bij het naar buitengaan.

Andere maatregelen in de bib:

  • U kunt geen catalogus gebruiken.

  • De toiletten zijn slechts op aanvraag te gebruiken.

  • Als u geen PC hebt thuis kunt u mits reservatie gebruik maken van een PC in de bib, bijvoorbeeld voor schoolwerk of raadpleging van e-mails. Bel voor reservatie van een PC naar 050 37 09 40.

Samen zorgen we voor een veilig bezoek.

Tijdelijk nieuwe openingsuren

Om het bezoek zoveel mogelijk te spreiden zijn er in de hoofdbib tijdelijk nieuwe openingsuren


maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag

voormiddag

10.00 - 12.00

10.00 - 12.00

gesloten

10-00 - 12.00

10.00 - 12.00

gesloten

namiddag

14.00 - 18.30

14.00 - 18.30

13.00 - 17.00

14.00 - 18.30

14.00 - 18.30

13.00 - 17.00

Bib Moerkerke nu ook open op donderdag van 15 tot 19 uur

De bibliotheek van Moerkerke huist tijdelijk (tot september 2021) in het administratief centrum in de Vissersstraat 2a in Moerkerke. De Lieve in de Moerkerkebrug krijgt immers een grondige renovatie.

Voorlopig is de bib in het administratief centrum geopend op dinsdagvoormiddag van 9 tot 12 uur en op donderdag van 15 tot 19 uur. We hopen ook zo snel mogelijk weer op zaterdagmorgen open te kunnen zijn.

E-boeken in de bib

Vanaf 15 september kan je als lid van Bibliotheek Damme gratis e-boeken lenen. Binnenkort meer nieuws over deze splinternieuwe service.

Bib aan huis

De bibliotheek van Damme pakt uit met ‘Bib aan huis’. De extra dienstverlening is bedoeld voor alle Dammenaren die om welke reden ook, aan huis zijn gebonden.

De speciale en persoonlijke service richt zich op ouderen, andersvaliden, langdurig zieken of andere personen die in Damme wonen en zich niet zelfstandig naar de bibliotheek kunnen verplaatsen.

Een bibliotheekmedewerker komt een eerste keer langs om kennis te maken en meer uitleg te geven.

Er wordt onder meer genoteerd welke boeken en welke onderwerpen de voorkeur genieten.

De bib maakt vervolgens een pakket klaar en brengt dit naar huis.

Bij de volgende afspraak wordt het pakket weer afgehaald en vervangen door een nieuw.

Alles wat in de collectie kan ontleend worden via Bib aan huis: romans, informatieve boeken, grote letterboeken, tijdschriften, Daisy luisterboeken en dvd-films.

Personen die willen gebruik maken van Bib aan huis moeten lid zijn van Bibliotheek Damme. Het jaarlijkse lidgeld voor volwassenen bedraagt 5 euro.

Het lenen van de materialen is gratis. Ook de dienst aan huis kost niets.

Meer info: 050 37 09 40 of klik hier als je de dienst onmiddellijk wenst aan te vragen.

Bibliotheek Oostkerke definitief gesloten

Het stadsbestuur van Damme besliste om de bibliotheekafdeling van Oostkerke definitief te sluiten. De dalende uitleencijfers van de afdeling maakten het niet langer verantwoord om de post open te houden.

De sluiting betekent niet dat inwoners van Oostkerke, maar ook de inwoners van Hoeke en Lapscheure niet meer in de bib terecht kunnen.

Bibliotheek Damme heeft immers ook een werking in Moerkerke, tijdelijk in het administratief centrum in de Vissersstraat maar vanaf september 2021 in het compleet vernieuwde ontmoetingscentrum De Lieve in de Moerkerkebrug.

Bovendien is er ook ‘Bib aan huis’ voor mensen die om welke reden ook aan huis zijn gebonden.

Uiteraard is er ook nog de hoofdbibliotheek in Sijsele met een hele ruime collectie.

Oudere berichten

Tips voor thuisblijvers

Interactief voorlezen aan baby's en peuters : zo doe je dat

Nu we allemaal zoveel mogelijk in ons kot moeten blijven, kunnen we net zo goed zo vroeg mogelijk beginnen met voorlezen.

Voorlezen en baby's en peuters: een gekke combinatie? Nee hoor, het is zelfs belangrijk om vroeg te beginnen met voorlezen. Hoe vroeger je begint, hoe groter de positieve effecten op de woordenschat en taalontwikkeling van een kind. Natuurlijk lees je op elke leeftijd een beetje anders voor. Op de website van Iedereen Leest ontdek je welke voorleesaanpak werkt in de verschillende ontwikkelingsfases van baby's en peuters.

Verhaaltjes voor jonge thuiszitters

Marieke Bauw uit Zarren stelt samen met vertelster Sabine Goethals gratis het verhaal 'De giecheldoos' ter beschikking op YouTube. 'De giecheldoos' is het eerste deel uit de reeks 'De ware verhalen van Ode & Marie'. Ode & Marie hebben ook een Facebookpagina.

Huisarrest : nu compleet

Huisarrest is een spannend verhaal in 10 delen! Elke dag schreef een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel. Laat je voorlezen door Maren Stoffels, Anna van Praag, Sanne Roseboom, Simon van der Geest en Ruben Prins. Je volgt 10 kinderen, die aan hetzelfde plein wonen. Ze mogen niet naar buiten en niet naar school, omdat er een virus heerst. Daarom vertellen ze elkaar verhalen door hun open raam...

Een radioboek beluisteren?

Een radioboek beluisteren? Het kan, gratis. deBuren verzamelde meer dan 100 luisterverhalen van telkens een half uur. Je kan ze onder meer beluisteren via Soundcloud. Meer dan 100 luisterverhalen van een half uur van Vlaamse en Nederlandse auteurs.

Suske en Wiske vieren 75ste verjaardag

Op 30 maart 1945, precies 75 jaar geleden, verscheen het allereerste stripverhaal uit de reeks 'Suske en Wiske' in de krant De Nieuwe Standaard. Het album 'Rikki en Wiske in Chocowakije' werd speciaal voor VRT NWS voor deze verjaardag ingelezen door comedians Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof. U kunt het hele stripverhaal van Willy Vandersteen gratis bekijken en beluisteren. Klik hier

© 2020 Bibliotheek Damme
Eikelberg 1 - 8340 Damme - T 050 37 09 40 - bibliotheek@damme.be